“Vi har som samfund på en eller anden måde besluttet, at mistrivsel først er noget, vi begynder at snakke om, når barnet skal starte i skole, men vores praksiserfaring viser, at mistrivsel er noget, som vi skal have langt mere fokus på allerede i børnehaven”

Ovenstående citat er fra onsdagens udviklingsdag i Børn- og Familieområdets tværfaglige vidensgruppe for Mistrivsel blandt små børn og bekymrende børnehavefravær.

Vores praksiserfaring viser, at mistrivsel er noget, som vi skal have langt mere fokus på allerede i børnehaven.

På IKH har vi stor viden og mange års erfaring med emnet. Vi oplever stigende henvendelser omhandlende mistrivsel blandt små børn og bekymrende børnehavefravær i vores sager.

Gennem vores videns- og rådgivningsarbejde vil vi gerne give vores bidrag til, at vi får sat mistrivsel blandt små børn og bekymrende børnehavefravær på dagsorden. Vi skal tale opsporing, kortlægning af trivsel og handlemuligheder blandt børnehavebørn.

Derfor har vi på IKH samlet en Vidensgruppe, der har til formål at styrke viden og kompetencer blandt fagprofessionelle ift. forebyggende tiltag, håndtering og kompleksitetsforståelse.

Tegn på mistrivsel kan komme til udtryk både i hjemmet og i børnehaven og i skiftet. Ofte er der ikke en fælles problemforståelse af mistrivslen. Faktorer hjemme og i børnehave kan sameksistere og være svære at skille fra hinanden. Barnets evne til selv at formidle kan kræve en høj grad af fortolkning. Der kan være svært at få overblikket over barnets liv som helhed mellem konteksterne.

I modsætning til det at gå skole, så er der ikke børnehavepligt. De to typer fravær har mange fællestræk ift. hvordan vi organisatorisk arbejder med opsporing og kortlægning, men der er også forskelle, som kommer til udtryk ift. værdier, problemforståelse og handlemuligheder.

Et barn i trivsel viser glæde, er i god udvikling og har lyst til at lære noget nyt. Set fra et udviklingsperspektiv: - tilpas udfordring tilpas stimulation.
Tegn på mistrivsel kan komme til udtryk både i hjemmet og i børnehaven og i skiftet.

Børnehavefravær kan være et tegn på mistrivsel. Der er tale om bekymrende børnehavefravær når:

  • forældre er hjemme med børn af nød, men gerne vil have dem i børnehave/ i børnehave under de rigtige omstændigheder.
  • der hos barnet er efterreaktioner på børnehave derhjemme, kan være af voldsom karakter, men ikke nødvendigvis.
  • barnet viser tegn på mistrivsel enten hjemme el. i børnehave.
  • forældre er utrygge eller har mistillid til børnehave.
  • der er tvivl ift. om barnets behov mødes ift. tilpas udfordring tilpas stimulation.

"Jeg er stolt af, at vi har sat fokus på dette vidensarbejde og vi har etableret en arbejdsgruppe med dygtige fagfolk med masser af viden og energi på området. Børns mistrivsel fylder mere og mere i debatten og jeg håber vi kan være med til at pege på risikofaktorer på førskoleområdet, men endnu vigtigere bidrage med viden om, hvordan børn, fagfolk og familier kan inddrages og samskabe om nye løsninger,” siger områdeleder på børneområdet, Tina Frederiksen.

Vil du bidrage?

Vidensgruppen er nysgerrigt undersøgende på: Hvordan vi får spredt og delt viden om emnet? Sidder du inde med viden, har praksiserfaring, eller har ideer til hvem vi skal kontakte, så hiv gerne fat i projektleder Louise Rosendahl Bomholt på louive@rm.dk